Уроци по химия за МУ

Конспект по химия за кандидат-студенти

   1.  Химична връзка
  1.2. Ковалентна връзка – същност, видове и характерни особености.
  1.3. Междумолекулни взаимодействия. Водородна, йонна и метална връзка.
    2.   Оксиди
2.1. Състав и строеж на оксидите. Видове оксиди.
2.2. Химични свойства на оксидите.
3. Хидроксиди
3.1. Класификация, химичен състав и строеж на хидроксидите. Получаване на хидроксиди.
3.2. Химични свойства на хидроксидите.
4. Оксокиселини
4.1. Химичен състав и строеж на оксокиселините.
4.2. Химични свойства на оксокиселините.
5. Соли
5.1. Класификация на солите. Получаване.
5.2. Строеж и химични свойства на солите.
6. Окислително-редукционни процеси
6.1. Същност на окислително-редукционните процеси. Окислители и редуктори- примери.
6.2. Окислителни и редукционни свойства на елементите. Ред на относителна активност на металите.
7. Скорост на химичните реакции
7.1. Зависимост на скоростта от концентрацията (Закон на действие на масите).
7.2. Зависимост на скоростта от температурата. Активираща енергия.
7.3. Катализа-видове. Механизъм на каталитичното действие. Ензимна катализа – строеж на ензимите. Механизъм на ензимното действие (ES и EP комплекси).
8. Химично равновесие
8.1. Обратимост на химичните реакции. Химично равновесие и равновесна константа.
8.2. Фактори, влияещи върху химичното равновесие – температура, концентрация и налягане. Принцип на подвижното равновесие.
9. Дисперсни системи
9.1. Истински разтвори – определение, видове. Механизъм и фактори, влияещи върху разтворимостта.
9.2. Свойства на истинските разтвори (парно налягане, температура на кипене и температура на замръзване). Осмоза и осмотично налягане.
9.3. Колоидно-дисперсни системи – строеж, свойства и стабилност.
10. Теория на електролитната дисоциация
10.1. Същност. Механизъм на електролитната дисоциация при вещества с йонна и ковалентна връзка.
10.2. Степен на електролитна дисоциация. Силни и слаби елекролити. Фактори, влияещи върху дисоциацията на слабите електролити (примери с киселини, основи и соли).
10.3. Дисоциация на водата. Водороден показател (pH). Хидролиза на соли- видове и особености.
11. Строеж и изомерия при органичните съединения
11.1. Структурна теория и структурна изомерия.
11.2. Стереохимична теория и пространствена изомерия.
12. Алкани
12.1. Хомоложен ред и изомерия. Получаване. Строеж.
12.2. Химични свойства на алкани:
Заместителни реакции – ход на процеса халогениране.
Химични свойства на халогенопроизводни на алканите:
            -   хидролиза,
            -   аминолиза,
            -   получаване на нитрили.
Реакции на елиминиране на халогеноводород -  получаване на алкени и алкини.
Реакции на окисление на алкани.
13. Алкени
13.1. Хомоложен ред и изомерия. Получаване.
13.2. Строеж. Химични свойства:
Присъединителни реакции – ход на процеса
            -   присъединяване на халогени,
            -   присъединяване на халогеноводород, вода и на други полярни молекули.
Реакции на окисление, хидриране и дехидриране.
Реакции на полимеризация.
14. Алкини
14.1. Хомоложен ред и изомерия. Получаване.
14.2. Строеж. Химични свойства:
Присъединителни реакции – ход на процеса
            -   присъединяване на халогени,
            -   присъединяване на халогеноводород, вода и други полярни молекули.
Заместителни реакции – получаване на етиниди и карбиди.
Реакции на окисление и хидриране.
Реакции на полимеризация.
15. Арени
15.1. Бензен – строеж. Получаване. Химични свойства:
Заместителни реакции – ход на процеса:
            -  реакции на халогениране, нитриране , сулфониране, алкилиране и ацилиране,
            -  реакции на окисление.
15.2.Хомолози на бензена – изомерия и получаване. Химични свойства:
Заместителни реакции – ход на процеса. Ориентиращо влияние на заместителите в ядрото-заместители от 1 –ви и 2-ри род.
            -  реакции на халогениране, нитриранеу сулфониране, алкилиране и ацилиране,
            -  реакции на окисление и редукция.
16.      Хидроксилни производни на въглеводородите  
( алкохоли и феноли)
16.1.Определение   и класификация. Хомоложен ред и наименование. Изомерия при алкохоли и феноли. Получаване на алкохоли и феноли:
            -   от въглехидратни източници,
            -   чрез хидратация на алкени,
            -   чрез хидролиза на халогеноалкани и халогенопроизводни на ароматните въглеводороди,
            -   от естери и мазнини,
            -   получаване на фенол по Кумолов метод и чрез алкално стапяне.
16.2.Химични свойства:
            -   киселинни свойства – образуване на соли,
            -   получаване на естери с органични и неорганични киселини,
            -   дехидратация на алкохоли,
            -   реакции на окисление,
            -   реакции до радикала.
17.      Карбонилни производни на въглеводородите ( алдехиди и кетони)
17.1.Определение, класификация, наименование и изомерия.
Получаване на алдехиди и кетони:
            -   чрез окисление на алкохоли,
            -   чрез дехидриране на алкохоли,
            -   реакция на Кучеров,
            -   Кумолов метод за получаване на ацетон.
17.2.Строеж на карбонилната група. Химични свойства:
            -   присъединителни реакции,
            -   реакции до радикала,
            -   реакции на окисление,
            -   полимеризация.
18.      Карбоксилни киселини
18.1.Определение, класификация и хомоложен ред на мастните наситени монокарбоксилни киселини. Изомерия при наситени, ненаситени, хирокси и ароматни карбоксилни киселини.
18.2.Получаване на мастни и ароматни монокарбоксилни киселини.
18.3.Стпоеж. Химични свойства:
            -   киселинни свойства – дисоциация, получаване на соли,
            -   получаване на киселинни хлориди и амиди,
            -   реакции до радикала,
            -   декарбоксилиране на киселини.
18.4.Строеж. Химични свойства:
            -   киселнинни свойства – дисоциация, получаване на соли,
            -   получаване на естери и анхидриди,
            -   реакции до радикала,
            -   декарбоксилиране на киселини.
19.      Производни на карбоксилните киселини (естери, мазнини, амиди, анхидриди и нитрили)
19.1.Естери- определение и видове.
             Получаване:
            -   чрез естерификация,
            -   от киселинни халогениди,
            -   от киселинни анхидриди.   
          Химични свойства:
            -   хидролиза в кисела и алкална среда,
            -   преестерификация,
            -   получаване на амиди.
           Мазнини – строеж  и видове. Химични свойства и биологична функция.
19.2.Анхидриди и нитрили – получаване. Химични свойства:
            -   на анхидриди – получаване на естери, на амиди и реакции на хидролиза,
            -   на нитрили- хидролиза в кисела и алкална среда.
   Амиди – получаване : от карбоксилни киселини, от киселинни анхидриди и от киселинни халогениди.
 Химични свойства – получаване на нитрили. Хидролиза в кисела и алкална среда.
20.      Хидрокси-карбоксилни киселини
20.1.Определение, класификация и изомерия.
Салицилова киселина – химични свойства:
            -   до  карбоксилната група – дисоциация, получаване на соли и естери. Реакция на декарбоксилиране.
Други представители на хидроксикиселините – млечна киселина, ябълчена киселина, лимонена киселина и винена киселина.
20.2.Определение, класификация и изомерия.
   Салицилова киселина- химични свойства:
            -   До хидроксилната група-  дисоциация, получаване на соли и естери. Цветна реакция.
 Лекарствени средства, производни на салициловата киселина- салол, аспирин и метилсалицилат.
21.      Въглехидрати
21.1.Определение и класификация на въглехидратите. Видове монозахариди – триози, пентози и хексози. Представители – глицериналдехид, дихидроксиацетон, рибоза, дезоксирибоза, глюкоза и фруктоза.
Пространствен строеж и изомерия при глюкоза и фруктоза.
21.2.Химични свойства на монозахариди:
            -   до карбонилната група – присъединителни реакции, окисление с меки окислители (в кисела и алкална среда). Окисление със силни окислители.
            -   до  хидроксилните групи – естери с органични и неорганични киселини.
21.3.Дизахариди – състав и строеж. Свойства на захароза.
21.4. Полизахариди. Строеж и свойства на нишесте- биологична функция. Строеж, биологична функция и химични свойства на целулоза- продукте на естерификация с оцетна и азотна киселина.
22.      Амини
22.1.Определение, класификация и изомерия. Получаване на мастни и ароматни амини:
            -   от нитропроизводни  на въглеводородите,
            -   от амоняк и халогеноалкани,
            -   чрез редукция на имини.
22.2.Строеж. Химични свойства:
            - взаимодействие с минерални киселини – амониеви и диазониеви соли. Хидролиза на амониеви и диазониеви соли,
            -   взаимодействие с карбонилни съединения,
            -   реакции до ароматното ядро при ароматни амини,
            -   реакция на поликондензация.
22.3.Строеж. Химични свойства:
            -   взаимодействие с минерални киселини – амониеви и диазониеви соли. Хидролиза на амониеви и диазониеви соли,
            -   взаимодействие с карбоксилни киселини и киселинни анхидриди,
            -   взаимодействие с карбонилни съединения,
            -   реакции до ароматното ядро при ароматни амини,
            -   реакция на поликондензация.
23.      Аминокарбоксилни киселини
23.1.Определение, видове и наименования. Изомерия.
Представители на α-аминокиселините с неутрален, кисел и основен характер – глицин аланин, фенилаланин, терозин, серин, цистеин, аспаргиновакиселина, глутаминова киселина и лизин.
23.2.Строеж . Химични свойства:
            -   дисоциация, амфотерни свойства, двуполюсен йон,
            -   свойства до карбоксилната група – соли, киселинни халогениди, естери и амиди.
            -   качествени реакции за доказване на функционални групи в аминокиселините,
            -   кондензационни реакции – получаване на пептиди.
23.3.Строеж. Химични свойства:
            -   дисоциация, амфотерни свойства, двуполюсен йон,
            -   свойства до аминогрупата – амониеви и диазониеви соли- заместване на аминогрупата, получаване на амиди,
            -   качествени реакции за доказване функционални групи в аминокиселините,
            -   кондензационни реакции – получаване на пептиди.
24.      Полипептиди и белтъци
24.1Получаване на ди-, три- и полипептиди. Наименовения и изомерия. Химични свойства до свобдните карбоксилна и амниогрупи. Качесвени реакции.
24.2.Състав, строеж и свойства на белтъците. Качествени реакции.

Цена за индивидуално обучение - 22лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар